7
DELTARES, FEBRUARI 2016
25
6
5
Als we het verziltingsproces zo laten gebeuren,
dan gaat over honderd jaar alleen in Nederland
al ruim 200 duizend hectare landbouwgrond
verloren voor zoetwater landbouw. Vooral de
bodem in de kop van Noord Holland, kuststreek
Noord-Nederland en de Zuidwestelijke Delta
zal zonder ingrijpen in rap tempo verzilten,
waardoor traditionele gewassen die zoetwater
nodig hebben veel lastiger te telen zullen zijn.
Wereldwijd daalt in veel kustgebieden
de bodem, zoals in de Mekong en de
delta’s van de Mississippi en Ganges-
Brahmaputra. Dit leidt op termijn tot
meer verzilting van het grondwater-
systeem, ook in Nederland.
Naast aardappelen wordt door Wageningse landbouw-
wetenschappers ook onderzoek gedaan naar andere zout-
tolerante gewassen zoals zeekool, gerst, echt lepelblad,
wilde rucola en reukloze kamille. Van deze gewassen is
zeekool
(crambe maritima)
het meest succesvol en staat
bij een aantal toprestaurants al op het menu.
In Nederland worden op twee plaatsen, in Zeeland en
op Texel, aardappelen gekweekt die beter tegen zout
water kunnen dan normaal. Zo veredelt het Zeeland-
se bedrijf Meijer Potato aardappelplanten die tegen
flink brak water kunnen. Belangrijk, want het gebied
met brakke grond wordt wereldwijd steeds groter.
En daarmee ook de markt voor deze ‘zouttolerante’
aardappels.
4
Meer informatie:
gualbert.oudeessink@deltares.nl8
Deltares brengt grondwatervoorraden
in grote delta’s zoals Nederland, de
Mekong en de Nijldelta in kaart en werkt
aan manieren om zoetwatervoorraden
beter te beschermen tegen verzilting.
BEELD: SCIENCEPHOTO.COM
eu s e (Pomme de t e r r e ).
ub e r o sum L .
2
1