2
24
DEZE AARDAPPEL
KAN STRAKS TEGEN
EEN KORRELTJE ZOUT
Ons grondwater wordt steeds zouter.
Drogere zomers en een stijgende
zeespiegel versnellen dat proces en dat
is niet zonder consequenties voor onze
voedselproductie en waterbeheer. Eén van
de oplossingen: groenten die beter tegen
zout kunnen.
DOOR SEBASTIAAN VAN DER LUBBEN
1
Een liter zeewater bevat gemiddeld 35 gram zout. Drink-
water is veel minder zout en mag in Nederland slechts
een honderdste van de zouthoeveelheid van zeewater
bevatten, namelijk 0,30 gram. Ter vergelijking: in één
liter water uit de Dode Zee zit maar liefst 280 gram zout.
Klimaatverandering zorgt ook voor versnelling van de
verzilting: door zeespiegelstijging dringt zeewater verder
het binnenland binnen. Daar waar minder regen valt en
door droogte meer verdamping van neerslag optreedt,
worden de zoete grondwatervoorraden minder aange-
vuld. Een snelle rekensom leert dat alleen in Afrika al 70
miljoen hectare landbouwgrond verzilt.
Dertig procent van de wereldbevolking woont op minder dan
zeventig kilometer van een kust. Grondwater in kustgebieden is
over het algemeen veel zouter dan in het binnenland. Het gevolg
van een natuurlijk proces, dat wordt versneld als bewoners van
dichtbevolkte kustgebieden veel zoet grondwater oppompen en
daarvoor in de plaats meer zout water in de bodem terechtkomt.
3
P l . 234 . Mo r e l l e t ub é
So l anum
A
B
3
3