Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  24 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 24 / 36 Next Page
Page Background

2

24

DEZE AARDAPPEL

KAN STRAKS TEGEN

EEN KORRELTJE ZOUT

Ons grondwater wordt steeds zouter.

Drogere zomers en een stijgende

zeespiegel versnellen dat proces en dat

is niet zonder consequenties voor onze

voedselproductie en waterbeheer. Eén van

de oplossingen: groenten die beter tegen

zout kunnen.

DOOR SEBASTIAAN VAN DER LUBBEN

1

Een liter zeewater bevat gemiddeld 35 gram zout. Drink-

water is veel minder zout en mag in Nederland slechts

een honderdste van de zouthoeveelheid van zeewater

bevatten, namelijk 0,30 gram. Ter vergelijking: in één

liter water uit de Dode Zee zit maar liefst 280 gram zout.

Klimaatverandering zorgt ook voor versnelling van de

verzilting: door zeespiegelstijging dringt zeewater verder

het binnenland binnen. Daar waar minder regen valt en

door droogte meer verdamping van neerslag optreedt,

worden de zoete grondwatervoorraden minder aange-

vuld. Een snelle rekensom leert dat alleen in Afrika al 70

miljoen hectare landbouwgrond verzilt.

Dertig procent van de wereldbevolking woont op minder dan

zeventig kilometer van een kust. Grondwater in kustgebieden is

over het algemeen veel zouter dan in het binnenland. Het gevolg

van een natuurlijk proces, dat wordt versneld als bewoners van

dichtbevolkte kustgebieden veel zoet grondwater oppompen en

daarvoor in de plaats meer zout water in de bodem terechtkomt.

3

P l . 234 . Mo r e l l e t ub é

So l anum

A

B

3

3